'
Skip to main content
logo
logo
Økonomisystemer . Brancheløsninger

Kathrine Andersen Chokolade

Historien begynder for mere end hundrede år siden, hvor Kathrine Andersen i sit århusianske konditori fik succes med sine håndlavede chokolader.

Lige siden har Kathrine Andersens chokoladeværksted værnet om den gode smag og det klassiske håndværk, der er grundlaget for alle de chokolader, de fremstiller. Hvert enkelt stykke er håndlavet, udrullet, fyldt og hånddekoreret. Hvert enkelt stykke chokolade, har sin egen historie, og sin egen charme. Alle produkter bliver lavet med stor kærlighed og passion for chokoladefaget, og kun det bedste er godt nok til Kathrine Andersen.

Danmarks ældste chokolade værksted er blevet fuldt digitaliseret.

Kathrine Andersen Chokolade er rykket ind i spritnye og moderne lokaler i Søften nordvest for Aarhus. Produktionsfaciliteterne har fået en seriøs opgradering, og samtidig er produktionsplanlægningen blevet fuldt digitaliseret med stregkoder, produktionsnumre, digitalt overblik og registrering af alle processer.
Direktør og virksomhedsejer, Jakob Skovsgaard, har siden 2007 stået i spidsen for den østjyske chokoladeproducent, Kathrine Andersen Chokolade, hvis navn kan dateres helt tilbage til 1877, hvor Kathrine Andersen blev født. Chokoladeværkstedet blev etableret i 1898, hvor Kathrine Andersen startede med at sælge konfekt og kager fra sit private hjem. Med mere end 120 år på bagen, står Jakob Skovsgaard ikke alene i spidsen for Danmarks ældste chokoladeværksted, men også spritnye lokaler og moderne produktionsfaciliteter med tilknyttet chokoladebutik. Lige fra begyndelsen fik Jakob Skovsgaard det traditionelle håndværk helt ind på rygraden, da han bevidst startede som føl under den tidligere ejer, Henrik Larsens, vinger. Henrik Larsen havde nemlig mange af de gamle opskrifter i hovedet. På den måde kunne Jakob Skovsgaard bevare respekten for håndværket.

En rigtig forretningsmand

I dag er der også en respekt for håndværket og fortællingen om Kathrine Andersen Chokolade, som også chokoladeværkstedets nye logo symboliserer med en kvinde, der kigger tilbage i tiden. Men Jakob Skovsgaard er først og fremmest en rigtig god forretningsmand, og derfor påvirker det ham heller ikke følelsesmæssigt, hvis en chokoladetype ikke længere sælger og må udgå af sortimentet. Udover det gode håndværk, så har fokus nemlig altid været på at skabe organisk vækst, sikre produktudvikling og senest digitalisering af hele planlægningen fra indkøb til produktion og ordresystem. – Det er vigtigt med god planlægning. Det handler om at skabe overblik og synliggøre, hvad det er medarbejderne møder ind til om morgenen, konstaterer Jakob Skovsgaard.

Fra fysiske til digitale produktionskort

Mange af processerne hos Kathrine Andersen Chokolade er baseret på grundprincipperne i lean. Derfor har man tidligere arbejdet med tavler og kortsystem, som nu er blevet digitaliseret gennem et samarbejde med ERP-leverandøren, Scanditek og it-virksomheden Delfi Technologies. – Vi har digitaliseret hele vores produktionsplanlægning gennem implementering af et digitalt dashboard, et slags instrumentbræt, der hele tiden opdateres og viser, hvor langt vi er i processerne, når det kommer til produktionog pakning, forklarer Jakob Skovsgaard. For at synliggøre opgaverne for medarbejderne,er der blevet hængt to skærme op i produktion og pakning, som præsenterer de væsentligste informationer til medarbejderne med digitalt overblik over opgaver og arbejdsprocesser på dagsbasis. Derudover har man koblet tablets, scannere og printere til løsningen, som alle fødes med data fra virksomhedens ERP-system. – Vi kan styre alle processer helt ned på personniveau via tablets, hvor vi også kan igangsætte og pause opgaver. Digitaliseringen er med til at synliggøre vores processer og giver medarbejderne det nødvendige overblik i hverdagen, fortæller Jakob Skovsgaard afslutningsvis.

Registrering af alle processer med stregkoder

Som et ekstra led i den digitale produktion, registrerer Kathrine Andersen Chokoladeogså råvareindkøb- og forbrug ved hjælp af scannere (model: Delfi PM66) og kan desudenprinte labels til lageret med en labelprinter (model: Citizen CL-S521 labelprinter). Når råvarer tages ud fra lageret til produktion, bliver varens stregkode scannet, så man får registreret det specifikke vare forbrug. Scanningen foretages igen når en produktion er færdig og er klar til at blive registreret til færdigvarelageret. Et sidste scan sker når chokoladen skal registreres på en salgsordre. Kathrine Andersen Chokolade har gennem mere end 12 år haft et tæt samarbejde med Scanditek på ERP-siden og senest med digitaliseringsprojektet i samarbejde med Delfi Technologies.